Online communicatie voor de culturele sector

Musea in Nederland

Een overzicht van de Nederlandse musea in 2016

Het museale bestand van AdresData

EM-Cultuur heeft onlangs ruim 1150 musea in Nederland nagebeld en de contactgegevens en geschatte bezoekersaantallen geactualiseerd. Dit levert een schat aan informatie op die we met u willen delen in de vorm van een animatiefilmpje gepresenteerd door onze nieuwe presentatoren Conny Coomen en Harko Blafkoets. Alle aantallen zijn naar opgave van de musea zelf. Adressen, contactpersonen, communicatiegegevens, bezoekersaantallen etc. zijn raadpleegbaar en te downloaden in de culturele adressendatabase AdresData.

Hoeveel bezoekers worden er verwacht?

De 1150 musea in Nederland verwachten dit jaar net als in 2015 ruim 38 miljoen bezoekers te mogen ontvangen. Als we Amsterdam niet meerekenen dan is Zuid-Holland de grootste provincie met 167 musea en 5,7 miljoen bezoekers.

Daarna komt Gelderland met 153 en Noord-Holland met 128. Deze beide provincies verwachten dit jaar 4 miljoen bezoekers te ontvangen. Amsterdam behandelen we apart (net als in het filmpje) om zo een betere spreiding van de provincies te kunnen tonen.

Zelf ook alle musea in Nederland bereiken?

Met AdresData krijgt u toegang tot het complete museale bestand. Onbeperkt selecties maken en downloaden in Excel. Inclusief telefoonnummer en e-mailadres.

Musea in Nederland

Miljoen bezoekers per jaar

Amsterdam is de grootste

In Amsterdam zijn 63 musea gevestigd die samen 13 miljoen bezoekers verwachten. Niet zo heel gek, want 8 van de 10 grootste musea van Nederland zitten in Amsterdam. Alleen het Openluchtmuseum en het Gemeentemuseum Den Haag zitten niet in Amsterdam.

1. Rijksmuseum
2. Van Goghmuseum
3. Anne Frank Huis
4. Stedelijk Museum
5. EYE Filmmuseum
6. NEMO
7. Hermitage Amsterdam
8. Openluchtmuseum
9. Sexmuseum
10. Gemeentemuseum Den Haag

Opvallende nieuwkomers dit jaar zijn het EYE Filmmuseum en het Sexmuseum. De 8 Amsterdamse musea in deze top 10 zijn goed voor ruim 25% van alle bezoekers in Nederland.

Beeldende kunst en Cultuurhistorisch

Maar liefst 34% van alle musea in Nederland hebben archeologie/historie als hoofdthema. Het is best opvallend dat deze musea niet de meeste bezoekers verwachten, namelijk 21% van het totaal aantal verwachte bezoekers. Beeldende kunst (28%) en Cultuurhistorische (27%) musea verwachten beide meer bezoekers in 2016.

Bezoekers per musea

De meeste musea (43%) in Nederland verwachten tussen de 1.000 en 10.000 bezoekers per jaar en circa 30% verwacht tussen de 10.000 en 50.000 bezoekers. 15% van alle musea verwacht dit jaar meer dan 50.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

Verhouding man/vrouw in de museale sector

Dit jaar hebben we voor het eerst ook gekeken naar de verhouding man/vrouw in de culturele sector. Hierover doen we later dit jaar uitgebreid verslag. Voor nu richten we ons alleen even op de museale sector. 56% van alle mensen werkzaam in de museale sector is man, en 44% is dus vrouw. Dit lijkt dus redelijk verdeeld en de verhouding is gelijk aan de complete culturele sector!

Man

56%

MANNEN

Vrouw

44%

VROUWEN

Verhouding man/vrouw per functie

Wel zien we een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen als we per functie vergelijken. We kijken hierbij naar de vier belangrijkste functies in de museale sector.

– 71% van de directies is MAN
– 58% van de conservator is MAN
– 77% van de educatie is VROUW
– 67% van de marketing is VROUW

%

Directie

%

Conservator

%

Marketing

%

Educatie

De culturele adressendatabase AdresData

Wilt u zelf ook alle musea in Nederland bereiken? Voor slecht € 172,50 krijgt u toegang tot het complete museale bestand. Daarnaast verzamelen we in AdresData ook nog adressen van de podiumkunsten, de festivals en de culturele Pers & Media. U kunt de adressen onbeperkt downloaden in Excel en gebruiken voor eigen onderzoek of uw eigen marketingactiviteiten!

© EM-Cultuur 2016 – Damrak 68 – 1012 LM Amsterdam – 020-4626000 – info@em-cultuur.nl

Share This